05.02.2016

Puder bambusowy

Puder bambusowy to naturalny matujący i transparentny pudrem do twarzy. Otrzymuje się go z bambusów rosnących w Indii, ale tylko ich łodygi nadaję się na miał który poddawany obróbce, rozdrabniany jest na pyłek, co pozwala na wykorzystywany go w kosmetyce jako puder.

Puder bambusowy zawiera 90% krzemionki dlatego jest przypisywany do kosmetyków naturalnych.
Dzięki wysokiej zawartość krzemionki, puder:
-absorbuje nadmiar sebum i reguluje aktywność gruczołów potowych twarzy ale też ciała, dlatego polecany do cery  tłustej, mieszanej z tendencją do "świecenia" i przy trądziku oraz w ciepłe letnie dni
-przy cerze suchej z tendencją do przesuszeń może "podkreślać" suche skórki
-działa antybakteryjnie, łagodzi podrażnienia i wspomaga gojenie ran
-nie wysusza, nie podrażnia i nie zatyka porów

Inne zalety:
-jest bezzapachowy, transparentny, matowy, biały, lekki i puszysty
-poprzez lekkość nadaje skórze zdrowy naturalny wygląd
-po aplikacji skóra w dotyku jest przyjemnie aksamitna i delikatna
-idealny do używania z innymi pudrami i sypkimi kosmetykami (np. w celu ich rozjaśnienia i matowienia)
-można go łączyć z talkiem i dodawać do kremów np. nawilżających i kremów z filtrami przeciwsłonecznymi
-nadaje delikatny efekt, dlatego sprawdza się się przy porannym makijażu, który można wzmocnić innymi pudrami w ciągu dnia
-jest wydajny i starcza na dość długo
-bardzo łatwo się zmywa przy demakijażu
-chwalony i polecany jest puder z bambusa z dodatkiem pudru jedwabnego i koloidalnej mączki owsianej

Wady:
-nałożenie zbyt dużej ilości może przyczyni się do efektu białej twarzy
-ze względu na to że konsystencja jest puszysta i nie jest w formie prasowanej, jego aplikacja pędzlem może być problematyczna bo puder się pyli i kurzy
-jak każdy produkt pochodzący z natury może uczulać





2 komentarze: