28.02.2013

Mieszanki zapachowe ziół i przypraw zwane „pot-pourri

Przygotowując własne potpourri koniecznie popuść wodze fantazji - potpourri może stać się małym arcydziełem, które zachwyci twoich znajomych i podbije serce obdarowanej nim osoby. Efekt końcowy będzie zależał wyłącznie od Ciebie!

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Wyróżnia się kilka typów potpourri, najpopularniejsze z nich są te przygotowywane z suchych składników. Na każde takie potpourri składają się trzy elementy:


  • utrwalacze zapachu - elementy absorbujące zapach, zapewniające długotrwały aromat potpourri (trociny, wiórki drewna, kłącze tataraku, fasola tonka, mielony cynamon, jagody sumaka, szyszki (do kupienia w sklepach z żywnością arabską, w kuchniach świata)
* substancje zapachowe - to głównie perfumy, olejki eteryczne i kompozycje zapachowe

* wypełniacze
- główne składniki potpourri, takie jak suszone kwiaty, zioła, liście, przyprawy

Aby wykonać potpourri należy skropić utrwalacze wybraną kompozycją zapachową, dodać wypełniacze i elementy dekoracyjne, następnie połączyć poprzez delikatne wymieszanie wszystkich składników. Świeżo przygotowane potpourri powinno "odstać się" około dwa miesiące przed użyciem, umieszczone w szczelnie zamkniętym pojemniku - dzięki temu zapach potpourri będzie odpowiednio trwały i intensywny.

PROPORCJE W POTPOURRI

  • 2 części suchych kwiatów
  • 1 część suchych ziół
  • 1 część liści
  • 5 części przypraw
  • utrwalacze zapachu - 1 duża łyżka na szklankę suchych kwiatów
  • substancje zapachowe - 2 krople na jedną łyżkę utrwalaczy


    • 1 szklanka suszonych plasterków jabłka
    • 2 łyżki sproszkowanego cynamonu
    • 10 lekko rozdrobnionych lasek cynamonu
    • 2 łyżki goździków
    • ½ szklanki jagód sumaka
    • 10 małych szyszek jodłowych
    • 7 kropli olejku cynamonowego  

    Przygotowanie: połącz składniki, umieść w szczelnie zamykanym naczyniu odstaw na kilka tygodni co jakiś czas potrząsając pojemnikiem.
     
PROPOZYCJE SKŁADU
Suszone kwiaty i zioła: lawenda, róża, rozmaryn, mięta, tymianek
Przyprawy: cynamon, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa, liście laurowe, anyż
Suszone owoce i inne elementy dekoracyjne: suszone plasterki pomarańczy, cytryny, jabłka, suszone papryczki chilli,
skórki owoców cytrusowych, szyszki sosny.



ZIOŁA:
Nasze mieszkania będą inaczej pachniały, jeżeli w kilku miejscach umieścimy naczynia napełnione pachnącymi ziołami i przyprawami. Do mieszanek takich można używać:
-przypraw
egzotycznych (kardamon, cynamon, goździk, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz, wanilia),
-ziół o pachnących kwiatach
(rumianek, goździk, hyzop, lawenda, róża, rozmaryn, majeranek, bez lilak, fiołek),
-ziół o pachnących liściach (arcydzięgiel, bazylia, hyzop,
melisa, tymianek cytrynowy, lubczyk, nostrzyk, mięta, rozmaryn, szałwia, majeranek, estragon, tymianek, fiołek),
-ziół o innych
częściach pachnących (korzeń arcydzięgla, jagody jałowca, skórka
pomarańczowa lub cytrynowa), olejki eteryczne.

Szczególnie efektowny wygląd potpourri uzyskamy dzięki szyszkom sosny, należy je jednak wcześniej odpowiednio przygotować. Świeżo zebrane szyszki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w nagrzanym do ok. 170 C piekarniku. Pozostaw uchylone drzwiczki piekarnika. W ciągu kilkudziesięciu minut szyszki powinny pięknie się otworzyć, a wypływająca z nich żywica nada im piękny blask. Dzięki tej obróbce nie przyniesiemy do domu żadnych nieproszonych gości, a szyszki będą zakonserwowane, czyste, otwarte i błyszczące.


JAK PRZECHOWYWAĆ
Potpourri należy przechowywać w chłodnym suchym, ciemnym miejscu w szczelnie zamykanych pojemnikach lub woreczkach. Przygotowując i przechowując potpourri nie należy stosować żadnych metalowych naczyń!

W CZYM UMIEŚCIĆ?
Gotowe potpourri należy umieścić w efektownym ozdobnym naczyniu. Do tego celu nadadzą się wszelkie kosze i koszyki, plecione z wikliny, bambusa, rattanu, juty (należy pamiętać o odpowiednim wyścieleniu dna koszyka), ozdobne gliniane lub drewniane misy, wielkie szklane słoje, pięknie prezentujące się w łazience itd. - możliwości są nieograniczone.



PODUSZKI POT-POURRI
Mieszanki zapachowe ziół bywają wkładane do wnętrza poduszek, mogą one w ten sposób oddziaływać leczniczo.
Poduszka przeciw bólom głowy:
2 części kwiatów lawendy,
cześć kwitnącego ziela majeranku zmieszać z niewielką ilością pogniecionych goździków i umieścić w poszewce poduszki.
Poduszka wzmacniająca nerwy i sprawność umysłową:
2 części
liści mięty, 2 części kwiatów rumianku i l część ziela marzanki wonnej zmieszać ze sobą i umieścić pod podszewką poduszki.


PREZENT:
Jeśli pragniesz podarować komuś swoje dzieło, po przesypaniu potpourri do wybranego naczynia należy je zabezpieczyć owijając całość folią lub ozdobną gazą. Na koniec przewiąż swój podarunek rafią lub wstążką i dołącz miłą karteczkę z życzeniami. Możesz również przywiązać kilka dekoracyjnych akcentów, np. suszone plasterki owoców, gałązki, pąki kwiatów, koraliki. Efekt będzie wspaniały a szczere zadowolenie z otrzymanego podarunku - gwarantowane!


1 komentarz:

  1. Witam :) Uwielbiam takie klimaty !! Czując taki zapach jestem w stanie się zrelaksować, pomyśleć o czymś miłym :)
    Już niedługo i u mnie pojawią się takie mieszanki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń