10.10.2012

Czekoladowe maseczki

Kto czekolady nie lubi? chyba tylko ten co naprawdę jeść jej nie może ze względów zdrowotnych lub odchudzających. I chodź uważana jest za kaloryczną, jest to jeden z nielicznych wartościowych słodyczy, gdyż posiada cenny składnik jakim jest kakaowiec. Aby jednak mówić o dobroczynnych wartościach czekolady skład kakaowca powinien wynosić  co najmniej 70%. Taką zawartością chlubi się kakao. Więc kakao może z powodzeniem zastąpić czekoladę.

WŁAŚCIWOŚCI KAKAOWCA:
-źródło wapnia, chromu, żelaza, manganu i cynku,
-wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie jest też afrodyzjakiem
-ma przeciwutleniacze, które mają właściwości antyrakowe, chronią przed wirusami, chorobami skóry i układu krążenia

Ze względu na właściwości przeciwutleniaczy, czekolada z wysoką zawartością kaowca jest wykorzystywany w kosmetyce. W drogeriach można kupić kosmetyki "czekoladowe" a salonach piękności wykonuje się ekskluzywne zabiegi na twarz i całe ciało oraz masaże na bazie czekolady.

Czekolada działa na zmysły jak i skórę. Relaksuje, odpręża, wprawia w dobry nastrój, nawilżenia, stymulacji i rewitalizacji. Zalecany jest dla każdej cery, za wyjątkiem skór trądzikowych oraz cer bardzo wrażliwych i uczulonych na czekoladę.
Idealna do cery:
-suchej,
-bladej,
-niedotlenionej,
-zmęczonej.
Maseczki
-przywrócą jędrności i elastyczności skóry,
-zlikwidują płytkie zmarszczki,
-poprawią  samopoczucie związane ze stresem.

W warunkach domowych do maseczek wykorzystujemy najlepiej czekoladę gorzką  i kakao. Maseczkę można wykonać z kakaa lub samej rozpuszczonej czekolady. Dobrze też maseczkę łączyć z innym składnikami, co ulepszy działanie. Miejsce objęte maseczką to: dekolt, szyja i twarz. Ze względu na konsystencję i drobnoziarnistość, rozpuszczona czekolada śmiało może być wykorzystana jako peeling twarzy i ciała




MASECZKI Z KAKAO i CZEKOLADY NA TWARZ:

 I 
1/3 szklanki kakao w proszku,
1 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżeczki twarożku,
1/4 szklanki miodu,
3 łyżeczki płatków owsianych.
Zmieszaj ze sobą wszystkie wymienione składniki, najlepiej blenderem.
Gotową maseczkę nałóż na twarz.
Połóż się i relaksuj z maseczką na twarzy przez około 10 minut.
Następnie zmyj twarz ciepłą wodą i wklep krem nawilżający

 II
kieliszek gorzkiego kakao w proszku,
3 łyżeczki bitej śmietany,
łyżeczka białego sera,
2 łyżki miodu,
3 łyżeczki płatków owsianych
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą mikserem elektrycznym i rozprowadzamy na twarzy i dekolcie. Po około 10 – 15 minutach maskę zmywamy ciepłą wodą.
Skóra po tym zabiegu będzie gładsza, odżywiona i miękka.
Maseczka polecana jest do każdego typu cery ze szczególnym naciskiem na skórę kobiet kochających czekoladę.

 III

2 łyżeczki serka homogenizowanego zmieszaj w miseczce
2 łyżeczki  kakao
2 łyżeczkami startej czekolady
szczypta cynamonu.
Postaw miksturę na naczyniu z gorącą wodą i mieszaj składniki tak długo, aż powstanie z nich gęsta papka. Ostudź, a następnie rozsmaruj pędzlem po twarzy. Po 20 min. zmyj ciepłą wodą.

 IV
kilka kostek czekolady
mleko
Stworzyć gęsta konsystencję, chwilkę podgrzać na ogniu po czym nałożyć na twarz.
Po 20 min zmyć wodą




  "CZEKOLADA BIERZE SIĘ Z KAKAOWCA,
KTÓRE  ROŚNIE NA DRZEWACH.
TO CZYNI Z NIEJ ROŚLINĘ
ZATEM CZEKOLADA LICZY SIĘ JAKO SAŁATKA :) "



 


3 komentarze:

  1. Bardzo fajne maseczki:) Uśredniłam trochę przepisy i dodałam stopionej czekolady gorzkiej do tego wszystkiego:) Rzeczywiście fajny efekt na skórze-delikatne nawilżenie po jednorazowym zastosowaniu:) pozdrawiam
    http://czekoladomania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo to fajne! Tak właśnie powinno być - kosmetyki tylko jadalne. Po co wcierać sobie w skórę coś, co jest dla organizmu trujące lub niestrawne?

    OdpowiedzUsuń
  3. Po stresującym dniu warto wypróbować któryś przepis na maseczkę z czekolady :)
    Ja wypróbuję na pewno :)
    http://blogujemytestujemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń